Robeco Outlook voor 2020: Verhaal van twee scenario’s

Robeco verwacht dat de economische groei nog even aanhoudt en dat de bullmarkt in aandelen begint aan de laatste etappe van de klim die al bijna tien jaar duurt. Maar wat als we het mis hebben? De mogelijke uitkomsten zijn binair, zonder middenweg. Robeco denkt dat de gebeurtenissen die in 2019 het financiële nieuws domineerden – Brexit en handelsoorlogen – in 2020 een minder prominente rol spelen. Waarschijnlijk wordt de wereldwijde economische cyclus volgend jaar nog iets verder verlengd. We zien namelijk meer tekenen dat productie-PMI’s stabiliseren en op termijn gaan verbeteren. Bovendien blijven de financiële omstandigheden gunstig, voornamelijk door het aanhoudend ruime monetaire beleid van centrale banken over de hele wereld. Een harde Brexit blijft uit, waardoor we alle tussentijdse ontwikkelingen als ruis kunnen beschouwen. Ook verwachten we geen uitgebreide handelsdeal. Een afgeslankte versie is echter al genoeg voor een verbetering van het ondernemersvertrouwen, en daarmee de kapitaaluitgaven.

De kans is klein dat de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie belandt, want de werkloosheid, consumentenbestedingen en dienstensector blijven allemaal veerkrachtig. Na 2020 is de kans op een recessie groter. De bbp-groei in China vertraagt waarschijnlijk verder. Door demografische factoren, het hoge schuldniveau van bedrijven en de transitie van groei door investeringen naar groei door consumenten is een lager groeitempo onvermijdelijk. Voor Europa blijven de vooruitzichten voor de bbp-groei gematigd. Duitsland heeft last van de terugval van de wereldwijde productie en de lagere exportgroei, deels door de handelsoorlog tussen de VS en China. Daardoor komt de bbp-groei in 2020 uit onder de 1%. Andere belangrijke economieën in de eurozone, zoals Frankrijk en Spanje, doen het beter, maar ook daar komt de groei uit onder de trend.

Maar wat als we het mis hebben? Er is geen middenweg. Dus als het de verkeerde kant op gaat, is het niet ondenkbaar dat de aandelenmarkten meer dan 20% kelderen. In dit alternatieve scenario is een Amerikaanse recessie onafwendbaar, omdat centrale banken achterlopen op de curve. De productie trekt niet aan, maar heeft juist een negatief effect op andere sectoren. De bedrijfswinsten verzwakken verder, wat leidt tot het faillissement van de kwalitatief zwakste bedrijven. Daarna volgen er steeds meer. De werkloosheid begint op te lopen en de consumentenbestedingen dalen, waardoor de bbp-groei vertraagt. Centrale banken zijn dan genoodzaakt zoveel mogelijk te verruimen.

Fabiana Fedeli, wereldwijd hoofd Fundamental Equities: “Beleggers zijn steeds minder bereid om te veel te betalen voor beleggingen die duidelijk te populair zijn, of het nou gaat om stijlen of regio’s. Ze zijn klaar voor verandering. Ze hebben alleen nog een aanleiding nodig. In ons basisscenario – waarin een afgeslankte handelsdeal tussen de VS en China en het uitblijven van een harde Brexit voldoende zijn voor een verbetering van het ondernemersvertrouwen, de kapitaaluitgaven en de winstgroei van bedrijven – is het aantrekkelijk om te beleggen in aandelen buiten de VS. Ook zien we dan waarschijnlijk een rotatie naar waarde.”

Jamie Stuttard, hoofd Global Macro Fixed Income: “Het risico-rendementsprofiel van highyieldobligaties lijkt minder indrukwekkend dan dat van andere risicovolle beleggingen, omdat de spreads vaak al in een later stadium van de economische cyclus gaan uitlopen. Hetzelfde geldt voor investmentgradecredits, maar daarvan kunnen er tenminste nog wat profiteren van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. De rente op staatsobligaties loopt waarschijnlijk op als de economie verbetert, doordat centrale banken niet bereid of niet in staat zijn om meer te verruimen. Toch verwachten we niet dat er binnen afzienbare tijd een einde komt aan de zeer lage tot negatieve rente.”

Jeroen Blokland, hoofd Multi Asset: “We verwachten dat de aandelenmarkten eerst nieuwe records bereiken en het daarna moeilijker krijgen. Aandelen blijven doorgaans stijgen tot vlak voor een recessie, en een aantrekkende economische groei zou moeten leiden tot een opleving van de winstgroei. De verwachting is dat aandelen uit ontwikkelde en opkomende markten het beter doen dan andere beleggingscategorieën. Maar de verschillen in regionale allocatie zijn waarschijnlijk groot, omdat aandelen buiten de VS aantrekkelijk zijn.”