IJsland pakt bankiers aan

"We konden ons vrij snel herstellen omdat we niet naar de aanbevelingen van de EU en het IMF luisterden, die wilden dat we strenge besparingsmaatregelen zouden doorvoeren. Nu blijkt dat de EC er in het geval van IJsland volledig naast zat, waarom zouden de aanbevelingen die ze aan anderen doen dan wel de juiste zijn? De economische belangen van een land moeten trouwens niet met het goed functioneren van een democratie worden verward.’

Grimsson
Olafur Ragnar Grimsson

Dat heeft Olafur Ragnar Grimsson, de president van IJsland, gezegd op een persconferentie in Barcelona, meldt het Spaanstalige zakenportaal Opinza.com. Hij raadt de leden van de eurogroep aan lessen te trekken uit het succes van zijn land, dat bereid was de banken te laten vallen om de recessie tegen te gaan.

Bankiers aangepakt

IJsland spande als bijna enig land in de westerse wereld rechtszaken aan tegen de bankiers die de drie banken leidden die IJsland ruïneerden, nadat ze samen groter dan 10 keer de omvang van de lokale economie waren geworden. Na het instorten van het bankensysteem in 2007 waren vele IJslanders in de problemen geraakt. In juni 2010 had het IJslandse Hooggerechtshof beslist dat leningen die in vreemde valuta waren geïndexeerd onwettig waren en dat gezinnen dus niet langer de daaraan gekoppelde verliezen moesten terugbetalen.

Grimsson zei verder geen aanbevelingen te willen doen aan Griekenland, maar zei wel dat het niet het volk is dat het slachtoffer moet worden van de budgetinkrimpingen. IJsland is een Europees buitenbeentje, dat, hoewel het deel uitmaakt van de Europese Economische Unie en ook het Schengenakkoord ondertekende, zich onmogelijk kan vinden in de Europese normen voor de visserij.

IJsland vroeg zes jaar geleden het lidmaatschap van de Europese Unie aan. Enkele maanden later werd die aanvraag door de Europese Commissie van een positief advies voorzien, waarop de onderhandelingen over een lidmaatschap van start gingen.

Maar twee jaar geleden, nadat de IJslandse parlementsverkiezingen door de centrum-rechtse coalitie van de Progress Party en Independence Party waren gewonnen, werden de gesprekken over de toetreding van het land tot de Europese Unie echter bevroren.IJsland stoorde zich vooral aan de visquota die de Europese Commissie aan het land wou opleggen en waarop de IJslandse regering nooit kon ingaan.

De IJslanders hebben voorlopig het gelijk aan hun kant. Sinds 2011 groeit de economie er opnieuw, daalde de werkloosheid er tot minder dan 4% en is voor dit jaar een economische groei voorzien van 3,3%.

Bron: Express.be