Lage olieprijs besmet ook de high yield sector aldus Schroders

De stress in de brede financiële markten als gevolg van de lage olieprijs kan de positieve effecten ervan overstemmen. In een nieuwe Multi-Assets Insights constateren Remi Ajewole en Urs Duss, fondsbeheerders multi-asset bij Schroders , de negatieve effecten van de olieprijs voor de high yield sector. De liquiditeit staat onder druk vanwege de problemen in de energiesector.

Remiajewole
Remi Ajewole

Het economisch herstel zet weliswaar door in 2015,maar de tegenwind zwelt aan: vertraging in China, dure dollar en deflatie-dreiging in Europa. De VS is een van de weinige groeimotoren voor de wereldeconomie. Grote vraag is of het herstel in de VS immuun blijft voor de problemen elders in de wereld.

Schroders ziet drie grote risico’s, die een destabiliserend effect op de financiële markten kunnen hebben:

  • besmetting vanuit andere economieën voor het Amerikaanse herstel;
  • de scherpe daling van de olieprijs;
  • de sterke dollar.

    De onzekerheid kruipt in de winstverwachtingen van Amerikaanse bedrijven, de winstgevendheid lijdt onder de olieprijs en de dollarkoers. De volatiliteit neemt ook toe, een teken van verzwakking op de aandelenmarkten.

    Energie is een dominante sector in de high yield sector. De beleggers hebben zonder onderscheid te maken posities in de energiesector van de hand gedaan, om zo hun blootstelling aan energie te reduceren. De fundamentals van olieconcerns zijn duidelijk beter dan de index. Maar voorzichtigheid is geboden, omdat de lage olieprijs de winstmarges en financiële druk op - met name kleinere - oliemaatschappijen opvoert. Het rollover risico is op kort termijn klein, tot 2016 loopt maar weinig schuld ten einde.

    De vele emissies vanuit de energiesector en de concentratie die daardoor ontstaan is, beperkt de liquiditeit en maakt het moeilijker posities te verkopen. De beleggers zijn vooral bezorgd over de veelheid schuldpapier van lagere kwaliteit, waarmee de markt de laatste jaren overspoeld werd.