"Europeanen plannen hun pensioen onvoldoende"

Veel Europeanen hebben geen inzicht in het inkomen dat ze op hun oude dag zullen ontvangen. Ook is het grootste deel van hen niet voldoende op de hoogte van veranderingen binnen het pensioenstelsel van hun thuisland. Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit dat ieder zijn eigen financiële toekomst veiligstelt. Dit belang blijkt echter nog niet tot veel Europeanen door te dringen.

Uit een onderzoek van ING Investment Management (ING IM) blijkt dat slechts 30% van de Europeanen een pensioenregeling heeft. Dit terwijl bijna de helft (49%) van de ondervraagden met vervroegd pensioen wil. Wel vindt 59% van de Europese bevolking dat het tijd wordt om eens te beginnen met de planning van haar pensioen.

Zorgelijk

Ivar Roeleven, Managing Director Mutual Funds Europe, ING Investment Management: “Onze bevindingen zijn zorgelijk. Als mensen niet op tijd starten met het plannen van hun pensioen, dan is de kans groot dat zij na hun pensioenleeftijd met grote tegenvallen te kampen krijgen. Ons onderzoek toont aan dat de meeste mensen erkennen dat hun staatspensioen niet voldoende zal zijn om van te leven. Het lijkt er echter op dat een gebrek aan vertrouwen in pensioenfondsen en professionele verzekeraars mensen ervan weerhoudt om hun pensioen verder aan te vullen.”

Twee derde van de Europeanen (66%) weet niet of hun spaargeld en pensioenplan voldoende zal zijn voor de financiering van hun pensioen. Ondanks dat vinden zij het wel belangrijk om hierin te blijven investeren. In Nederland heeft de negatieve berichtgeving rondom pensioenen geresulteerd in terughoudendheid. De helft van de Nederlandse bevolking weet niet zeker meer of haar pensioen wel een goede investering is.

Inflexibel

Verder staat een gebrek aan flexibiliteit, met betrekking tot pensioenregelingen, en een sterke focus op het veiligstellen van de financiële toekomst van het kroost het sparen voor het pensioen in de weg. Ruim 80% van de ondervraagden gaf aan dat zij geld sparen om flexibel te kunnen zijn in hun uitgaven. Voor 83% van de ondervraagden heeft het plannen van de financiële toekomst van het kroost (denk aan studiekosten e.d.) de hoogste prioriteit.

Roeleven: “Ook door de toenemende en strenger wordende financiële eisen in turbulente economische tijden schuiven veel mensen de opbouw van hun pensioen op de lange baan. Nu overheden zich gedwongen zien mensen minder financiële steun te bieden, wordt het steeds belangrijker dat mensen investeren in hun oudedagvoorziening. Het is vooral belangrijk om jongeren hierin te stimuleren, temeer omdat de opbouw van een toereikend pensioen gemiddeld 35 tot 40 jaar in beslag neemt.”

Bijdrage geschreven door ING Investment Management