Sterke groei Chinese economie zorgt wellicht voor ondergang vastgoedmarkt

De Chinese financiële markt heeft invloed op zowel de Europese als de Amerikaanse markten. Maar door hun sterke positie met betrekking tot export en hun stabiele en forse economische groei zijn sommige analisten ook bang nieuwe opkomende ‘bubbles’, zoals we eerder hebben ervaren met de internetzeepbel, en volgens analist Mad Koefoed van de Saxo Bank is er al een vastgoedzeepbel gaande in China. Verder heeft de analist antwoord gegeven op onze andere vragen met betrekking tot de vastgoedzeepbel.

Door onze redactie

De prijzen van Chinees vastgoed zijn de afgelopen 12 maanden fors gestegen, wat is hiervoor de verklaring?
Dit komt simpelweg door de vastgoedzeepbel. China heeft met zijn stimulus programma, om de recessie aan te gaan, veel invloed gehad de financiële markt. Daarnaast heeft de Chinese Centrale Bank continu geld geprint om zo de koers tussen de Yuan en de Dollar te controleren. Deze acties hebben als effect dat ze een katalysator vormen voor een speculatieve ‘boom’ waardoor de vastgoedprijzen stijgen.



Welke rol speelt de vastgoedontwikkeling in de economische groei van China?
China’s strategie is voornamelijk het bereiken van sterke groei en China probeert dan ook veel te investeren in vast kapitaal en de export te stimuleren. De investeringen in vast kapitaal is een vaste percentage van de GDP van China wat stijgende en redelijk hoog is. Echter is de ROI van vast kapitaal niet hoog, waardoor er geconcludeerd kan worden dat een hoge GDP niet leidt tot voordelen in levensonderhoud kosten.

Hoewel investeren goed is voor de groei van de GDP, kan roekeloze investeringen leiden tot ineffectiviteit voor de economie en uiteindelijk zal de welvaart hierdoor negatief beïnvloed worden. Hierdoor zullen zeepbellen ontstaan en China leidt momenteel dus aan een vastgoedzeepbel. Dit zal voor de Chinese economische groei betekenen dat het uiteindelijk uiteen zal barsten.

Hoe bestrijdt de Chinese regering de huidige situatie en wat zijn de tot nu toe geboekte resultaten?
De regering heeft de hypotheekbetalingen al aangepast door deze te verlagen. Daarnaast heeft de Centrale Bank de reserve requirement ratio verhoogd en zijn er verschillende maatregelen getroffen met betrekking tot het tegen gaan van speculatie in de vastgoedhandel.

Echter heeft China nog een liquiditeitsprobleem. Het aanbod van geld in de financiële markt is erg hoog door de geld injectie die heeft plaatsgevonden in mei door de Centrale Bank. Deze maatregel werd getroffen om de reserve requirement ratio aan te gaan. Maar het resultaat hiervan laat enkel zien dat China voorlopig nog stevig zal groeien.


Beleggers opgepast
Volgens Koefoed zullen beleggers op moeten passen als zij willen investeren in vastgoed in China. Hij beleggers dan ook aan om uit de vastgoedmarkt van aandelen en obligaties te gaan. Er worden in China teveel huizen gebouwd en beleggers die nog in deze markt zitten zullen proberen te verkopen aan ‘the greater fool’. De analist laat tot slot weten dat de aandelenmarkt van China momenteel al in een ‘bear-market’ zit en dat de huizenprijzen al zwakke signalen vertonen in verschillende regio’s.