Topman Cees Bergman van het biomedische bedrijf Fornix ziet geen mogelijkheid om de onderneming zoals die nu is voort te zetten als het doek valt voor zijn middel Oralgen. Oralgen is een sublinguale immunotherapie, een middel dat een patiënt blijvend van zijn of haar allergieklachten kan verlossen. Daarnaast is er voorlopig geen interesse in de markt om Fornix in zijn geheel over te nemen.
Door onze redactie
Vooralsnog geen registratie
Fornix heeft het tot nu toe niet voor elkaar gekregen om Oralgen geregistreerd te krijgen door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Door de registratie van het medicijn zou het product nog vergoed worden door verzekeraars. Dankzij een overgangsregeling wordt het middel nog vergoedt tot 1 juli 2012.
In februari steunde de rechter de beslissing van het CBG om definitieve registratie van Oralgen Graspollen te weigeren. Volgens Bergman heeft het bedrijf geen andere keuze dan verder te vechten. “We kunnen niet zeggen ‘we stoppen nu.’ Als wij geen beroep aantekenen wordt het besluit van de rechtbank een onherroepelijk besluit,” aldus de CEO.
Als Fornix de rechtszaak wederom verliest, zal dat betekenen dat het bedrijf de producten van de markt moet halen en dat de inkomsten hierdoor weg zullen vallen. En dat zal een forse klap zijn voor Fornix, aangezien Oralgen goed is voor een omzet van 80% tot 85% binnen de allergiedivisie van het bedrijf. In 2009 was de omzet van de divisie 26,1 miljoen euro tegenover een totaalomzet van 37,8 miljoen euro.
Met de registratie van het CBG van het product Oralgen Graspollen zou Fornix de daaruit voortvloeiende registratie van Oralgen Boompollen en Huisstofmijt in Nederland, via overnames verder kunnen uitrollen in Europa. Het concern heeft donderdagmorgen bij de bekendmaking van de definitieve jaarresultaten laten weten 35 miljoen euro beschikbaar te hebben voor overnames.
Nu de registratie niet meer zeker is, staat de strategie onder druk en is het concern hard bezig met herziening van de strategie. Een zogenaamde ‘strategische herijking’ waarbij meerde keuzen worden overwogen.
Geen interesse
Een van de opties is een overname. CEO Bergman herhaalde tijdens de publicatie van de jaarcijfers hierover gesprekken te voeren. Hij liet echter weten dat er geen partijen zijn voor een overname voor de onderneming in zijn geheel. Wel is er veelvuldig gesproken over de verkoop van de divisie die medische hulpmiddelen maakt. Echter zijn de geïnteresseerde partijen niet bereid de prijs van 11 miljoen euro te betalen die Fornix hiervoor wil hebben.
Superdividend?
Bij de publicatie van de definitieve jaarresultaten kondigde het bedrijf aan te overwegen een superdividend uit te keren, nadat aandeelhouders hadden laten weten het op prijs te stellen als een deel van het kasgeld zou worden uitgekeerd.
Niet alle aandeelhouders hebben echter voor een superdividend gepleit, stelt Bergman. Hij zei met minstens één grootaandeelhouder gesproken te hebben die aangaf dat het bedrijf het geld beter kan gebruiken om er zelf mee te ondernemen.
Vooralsnog is de toekomst voor Fornix dus nog onzeker. Op dit moment zijn er geen potentiële overnamekandidaten voor het concern in zijn geheel. Wel heeft het concern gesproken met verschillende partijen die een deel van Fornix willen overnemen maar op dit moment wil geen van de partijen de gevraagde prijs op tafel neerleggen. Zolang daarnaast nog geen goedkeuring is voor Fornix belangrijkste product Oralgen zal de strategie wellicht een forse herziening krijgen.