Hoe werd Deense farmaceut Novo Nordisk door kapitalisatie een van de grootste bedrijven van Europa?

De aandelen van het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk stijgen naar een nieuwe recordhoogte

Auteur: Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom Finance Europe.

Novo nordisk aandeel
Novo Nordisk , Kopenhagen

De afslankmarkt is volop in het nieuws en dat heeft ook gevolgen voor de beleggingsmarkt. Er is een tamelijk nieuw medicijn tegen obesitas op de markt dat veelbelovende resultaten haalt: Wegovy, met de werkzame stof Semaglutide. De farmaceut, Novo Nordisk (NVO), maakt wereldwijd grote stappen op het gebied van gewichtsverlies en diabeteszorg, en dat is te zien aan hun kapitaal en groeicijfers. Zo boekte het bedrijf de afgelopen jaren recordwinsten, keerde het enorme dividenden uit en kocht het consequent aandelen terug. Novo Nordisk heeft producten als Ozempic, Wegovy en Rybelsus in zijn portfolio voor de exponentieel groeiende markt voor afslank- en diabetesmedicijnen. Studies tonen aan dat de wereldwijde markt voor afslankproducten de komende jaren aanzienlijk zal groeien (naar schatting jaarlijks 6,84 procent tussen 2022 en 2030).

Novo Nordisk lijkt zich in een gunstige positie te bevinden om een groot deel van deze lucratieve industrie naar zich toe te trekken. Dit heeft de aandelenkoers naar een recordhoogte gedreven, waarbij het aandeel het de afgelopen drie jaar meer dan drie keer beter deed dan de S&P 500 index. Door een hoge winstgevendheid en strategische kapitaalallocatie door het managementteam kon Novo Nordisk de explosieve omzetgroei van de afgelopen vijf jaar omzetten in recordwinsten en daarmee een hogere aandeelhouderswaarde. Novo Nordisk heeft een vijfjaars gemiddelde brutomarge van 83,78 procent, een EBITDA-marge van 46,11 procent en een nettowinstmarge van 33,1 procent.

Het laatste financiële rapport van Novo Nordisk geeft een sterke groei aan, waarbij de totale omzet alleen al in de eerste helft van 2023 met 29 procent is gestegen tot €14,48 miljard. Het bedrijf heeft zijn portfolio uitgebreid met de overname van de Canadese geneesmiddelenproducent Inversago Pharma voor een bedrag van bijna €1 miljard. Deze overname zou de groei kunnen katalyseren door de portefeuille met behandelingen van Novo Nordisk te diversifiëren en nieuwe markten en klantensegmenten aan te boren.

Wegovy als financiële succesfactor

Dat succes kan bovenal verklaard worden door Wegovy, Novo Nordisks medicijn tegen overgewicht, wat in Nederland nog niet op de markt is, want er loopt hiervoor nog een goedkeuringsprocedure. Wegovy zou een groot succes kunnen worden, gezien de strijd om obesitas te voorkomen zowel in de VS als wereldwijd en dankzij de gunstige economische aspecten van de productie en marketing van het medicijn. Met veel goed presterende producten als Wegovy in de portefeuille is het bedrijf ook strategisch gepositioneerd in deze snelgroeiende markten.

Semaglutide

Semaglutide is de werkzame stof in Novo Nordisks geneesmiddelen voor gewichtsverlies en diabetes, zoals Ozempic en Wegovy. Semaglutide-therapieën voor diabetes en obesitas genereerden alleen al in het tweede kwartaal van 2023 €2,44 miljard, met een omzetstijging van 49 procent voor diabetesmedicijnen ten opzichte van een jaar eerder en een omzetstijging van 158 procent voor obesitasmedicijnen.

Naast de producten die al op de markt zijn, ontwikkelt het bedrijf semaglutide voor nieuwe indicaties in obesitas en diabetes, evenals voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer en andere doelen.

Kanttekeningen

Semaglutide is een nagemaakt verzadigingshormoon dat ervoor zorgt dat je eetlust verdwijnt. Sinds Elon Musk en TikTok-influencers dit promootten om af te vallen, kwam het product steeds vaker in het nieuws, inclusief kritische kanttekeningen. Onder andere de Nederlandse Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor gezondheidsrisico’s bij gebruik van Semaglutide om af te vallen. Daarbij is de vraag naar dit product zo hoog geworden dat de beschikbaarheid voor obesitas- en diabetespatiënten in het gedrang komt. Dit bevestigt de CEO ook tijdens een interview op BNR .

Kortom, enerzijds is er een waarschuwing voor het onbevoegd gebruik om af te vallen. Anderzijds vormt Novo Nordisk een aantrekkelijk investeringsvoorstel, ondersteund door zijn solide financiële prestaties en strategische positionering in de snelgroeiende markten voor obesitas en diabetes. De overname van Inversago Pharma diversifieert bovendien het productaanbod en versterkt zijn positie en maakt het dus de moeite waard voor langetermijnbeleggers om een investering te overwegen.

Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC) is een wereldwijd conglomeraat dat diensten aanbiedt op het gebied van financiële effectenmakelaardij en -handel, investeringsonderzoek, investeringsbankieren en acceptatiediensten, verzekeringen en bankieren voor consumenten. Freedom Finance Europe Ltd. is onderdeel van de Holding en exploiteert Freedom24, een investeringsplatform dat directe toegang biedt tot 15 wereldwijde beurzen in de VS, Europa en Azië. Samen biedt het meer dan 1 miljoen handelsinstrumenten, waaronder aandelen, ETF's, obligaties, opties en futures. Meer infomartie kunt u vinden op https://freedom24.com.